Jižní Indie je původní domovinou mýdlového ořešáku. Odtud se až do dnešní doby rozšířil takřka po celé Indii. Mýdlový ořešák dorůstá běžně výšky až 15 m, zatímco v koruně dosahuje šíře až 1,5 m. Listy jsou 12 až 30 cm dlouhé. V měsíci březnu a dubnu zdobí strom bílé květy. Sklizeň plodu mýdlového ořechu probíhá v září a říjnu. Zralé ořechy mají nazlátlou barvu a jsou lepkavé. Po sklizni se suší, až se jejich barva změní na červenohnědou, přičemž takřka přestanou lepit.
Po sklizni jsou ořechy rozlousknuty a slupky jsou pečlivě baleny do látkových pytlů. Černé jádro ořechu je tvrdé, neobsahuje čistící složky, a není určeno ani na konzumaci, ani na praní. Zato slupky jsou prosáknuty cennou přírodní látkou saponinem, která se nachází v mnohem menší míře i např. v rozmarýnu, černém bezu, žeňšenu, chřestu, hrášku, fazolích, quinoii, ovsu, špenátu atd. Saponin je ideální jemný a zároveň důkladně čistící a prací substance. Ve vysoké koncentraci a v přírodě prospěšném balení se nachází právě v mýdlových slupkách. Jakmile přijdou slupky do kontaktu s vodou, začnou vylučovat saponinový mýdlový výluh.
© 2007, Aleš Stacke, e-mail: informace@mydloveslupky.cz, vytvořil: design Karnet